197-Oostenrijkse-grenspaal-bij-Overslag-eigen-foto

Grenspalen - Overslag

Wat je moet weten?

De uitrafeling van het Spaanse Rijk in de zestiende en zeventiende eeuw had onder andere het ontstaan van de Republiek der (Zeven) Verenigde Nederlanden tot gevolg. Dit bleef echter niet zonder gevolgen voor de Zuidelijke Nederlanden (voornamelijk bestaande uit het huidige België en Luxemburg).

Zo brak in het begin van de  achttiende eeuw een grote oorlog uit, de Spaanse Successieoorlog (1701-1713), waarbij verschillende Europese mogendheden tegenover elkaar kwamen te staan.

De oorlog was vooral ingegeven door de imperialistische politiek van de Franse koning Lodewijk XIV en zijn overname van de Spaanse (Habsburgse) troon. Het maakte dat de andere Europese landen zich verenigden in een Grote Alliantie om de Franse opmars te stuiten.

Bij de Vrede van Utrecht (1713) werd de macht van Frankrijk fors ingeperkt en kreeg de Oostenrijkse keizer Karel VI niet Spanje, maar ter compensatie wel de voormalige (resterende) Spaanse Nederlanden, vanaf dan de Oostenrijkse Nederlanden geheten.

Om toekomstige onenigheid te voorkomen werden de landsgrenzen nauwkeurig met grenspalen afgebakend, waaronder de grenzen met de Republiek. Sommige grenspalen werden pas in de loop van de achttiende eeuw geplaatst, bijvoorbeeld als gevolg van lokale ruzies over de exacte loop vande grens.

In Zeeuws-Vlaanderen staan er nog op verschillende plekken Oostenrijkse grenspalen.

De mooiste exemplaren zijn bewaard gebleven in Overslag (vier stuks), waar ze (deels) ook nog staan in hun oorspronkelijke context.

Op veel andere plaatsen zijn de palen verplaatst naar een zichtbare plek in het stedelijk weefsel, zoals in Sluis (vier stuks bij de kop van de Damse Vaart, met een stang aan elkaar verbonden), Philippine (Philipsplein) en Sas van Gent (Keizer Karelplein). Ook in Westdorpe staan nog twee Oostenrijkse grenspalen bij een boerderij aan de Graaf Jansdijk A 83. Deze palen werden echter in 1971 opgegraven en worden nu als ingang tot de hofstede met de toepasselijke naam ‘Hof van Autriche’ gebruikt. Aan de Belgische kant van de grens staan op verschillende plekken ook nog (uit de context gehaalde) Oostenrijkse palen.

Welke DeciWalk?

Werk mee

Zin in een leuk avontuur in een omgeving vol verrassingen?